Alle samlinger
Tips og anbefalinger
Gjelder naturens lover for oss madrass selgere?
Gjelder naturens lover for oss madrass selgere?

En samlet sengebransje ber oss til å velge en fastere seng jo mer man veier, men er dette egentlig rett sted og starte?

Henrik Sollie avatar
Skrevet av Henrik Sollie
Oppdatert over en uke siden

Bortimot unisont hevder en samlet madrass bransje at vi må velge fastere seng jo mer vi veier. Jeg lurer på hvilket vitenskapelig grunnlag tar dette utgangspunkt i? Newtons tredje lov sier at når det virker en kraft på et legeme, virker det en like stor og motsatt rettet kraft fra legemet. Dette lyder vel elementært på de fleste av oss, men dette er likevel en viktig forutsetning å ha i bevisstheten når man skal drøfte hvordan sengen virker mot kroppen vår.

Det er vel rimelig å anta at en person også er større om man veier mer? Vår massetetthet er nogenlunde lik om vi veier 50 eller 100kg, og vekten som virker ned i madrassen vil naturlig nok fordeles over et større område jo større kroppen er. Å velge sengens fasthet etter kroppsvekt blir derfor i beste fall forenklet, og i enkelte sammenhenger direkte feil.

Madrassen virker mot kroppen med en like stor og motsatt kraft, og større personer fordeler vekten over større deler av madrassen. Krav til densitet, mottrykk eller fasthet i madrassen endres derfor ikke med kroppsvekt i seg selv.

Kun et fåtall produsenter bygger opp madrassen og sengen lagvis sjikt for sjikt. Om du gjør et tverrsnitt av den typiske madrassen på det norske markedet, så vil du enten finne stålfjærer med lange fjærbaner, eller tykke lag med skum. Vi betaler rett og slett for luft.

Naturligvis vil en slik oppbygging gi en instabil seng om du legger en tung kropp på toppen. Bransjen velger derfor å anbefale fastere senger til personer som veier mer enn snittet for at sengen ikke skal bli instabil. Men, dette betyr ikke at den vil være trykkavlastende og føles komfortabel.

Som bildet over viser bygges sengen opp lag for lag, og vi sørger for å konstruere senger slik at en får mer støtte mot kanten av sengen. Da unngår man følelsen av å rulle ut av sengen selv om man veier mer enn gjennomsnittet.

Vi i Coco-Mat mener din kroppstype og fasong er langt viktigere enn vekt når vi skal komponere en seng tilpasset deg, men det er fordi vår oppbygging gir oss mulighet til det. Med utgangspunkt i din primære sovestilling vil kravet til isometrisk støtte og elastisitet primært variere med hoftebredde, ryggsvai og skulderbredde.

To av tre foretrekker å sove på siden, og skal da et underlag som er mer elastisk enn om man sover på ryggen. Om du sover på magen kan det være andre hensyn å ta, men vi starter da med å se om vi kan gjøre noe med sengen for å få deg over på side eller rygg.

Utover dette går valg av elastisitet og støtte mye på personlige preferanser.

Svarte dette på spørsmålet?