Alle samlinger
Naturlige Materialer
Bomull - Den triumferende
Bomull - Den triumferende

Hvordan produseres bomull? Hva er bomullens egenskaper? Hva er økologisk bomull? Hvilke sertifiseringer har Coco-Mat?

Betina Rondan Sollie avatar
Skrevet av Betina Rondan Sollie
Oppdatert over en uke siden

Med sin myke tekstur og mildhet mot huden, er bomull et foretrukket matrialet å benytte tett mot huden.

Bomull er ideell for folk som lider av allergi, ettersom den kan vaskes i opptil 90 grader, og dermed bli vesentlige sterilisert. Bomull tåler i tillegg å bli hyppig vasket. Coco-Mat bruker kun økologiskt høykvalitets bomull, som karakteriseres ved at de har lange fibre, og kan aborbere mer fuktighet uten å føles klamt mot kroppen.

Produksjon av bomull
For at bomullen skal dyrkes vellykket, kreves et varmt klima, fuktige forhold i veksttiden og tørr innhøsting. Men, til tross for at disse vilkårene er oppfylt, kan vekstvilkårene variere veldig fra sted til sted, og fibernes lengde, tykkelse, farge og glans kan derfor være meget forskjellig.

Etter at bomullsplanten har modnet, og er høstet, starter den første fasen av behandlingen. Den innebærer å separere stoffer som finnes i bomullsplanten, for å klargjøre til videre behandling for produksjon av garn og stoff.

Etter den første fasen følger det rengjøringsfaser, vanligvis i ett eller to steg, etterfulgt av retting av fibre, fukting og bearbeidelse. Råfibrene blir så blir komprimert i baller for forsendelse og oppbevaring. I neste prosess av behandlingen fjernes alle urenheter, for at fibrene så trekkes i parallelle justeringer for å danne et tynt nett. Nettet blir så bearbeidet til en tau-lignende streng. Dette tråd-lignende produktet blir deretter trukket og vridd til garn. Det er her styrken på garnet blir til. Jo fler garn som er vridd sammen, jo mer robust vil bomullstrådene være. Før garnet når markedet, må garnet ha en bestemt mengde fuktighet satt til 8,5%, som forbedrer garnets fysiske egenskaper. 

Coco-Mat bruker kun økologisk bomull til våre trekk på senger, madrasser og toppmadrasser, i tillegg til alt av vårt sengetøy.

Hva er økologisk bomull?

Uttrykket økologisk refererer til landbruksproduksjon som unngår giftige, kjemiske plantevernmidler, og der bomullsfrøene ikke er genmodifiserte. Økologiske metoder betrakter miljøet som en primær bekymring og benytter naturlige metoder for å utvikle plantene, avvise insekter og beskytte habitatene.

Økologisk bomull er et renere, sunnere alternativ til vanlig bomull. Under praksis for håndtering og bearbeiding av økologiske avlinger brukes ingen bruk av giftige kjemikalier. Økologiske avlinger dyrkes i felt som går gjennom en 3-årig rensings periode, og konvensjonell syntetisk gjødsel og plantevernmidler erstattes av metoder som fordelaktige insektutslipp og naturlige rovdyr.

Økologisk bomull redder liv

Økologisk bomull er fri for plantevernmidler som er en katastrofe ikke bare for miljøet, men også for helsen. Omtrent en million mennesker har blitt forgiftet og omtrent 22 000 dør hvert år som følge av kjemikaliene som benyttes på ikke-organisk bomull. Økologisk bomull er fri for formaldehyder (brukes til å gjøre stoffet slitesterkt), som kan forårsake alvorlige allergier og flere andre helseproblemer.


For at våre kunder skal være sikre på vår bomullskvalitet, har vi Øko-Tex 100 sertifisering (Trygge Tekstiler) på alle våre bomullsprodukter. Produkter merket med Øko-Tex 100 standard skal ikke inneholde allergifremkallende eller kreftfremkallende fargestoffer. Sertifiseringen gir også en garanti for at produktet er testet for innhold av klorerte fenoler, ftalater, organiske tinnforbindelser med mer. Du kan lese mer om Øko-tex 100 her.

Hva er GOTS?
I tillegg til Øko-tex sertifisering som sikrer at våre bomulls produkter er trygge og fri fra skadelige kjemikalier, har vi også GOTS sertifisering på vårt sengetøy og på trekkene på alle vårt madrasser og overmadrasser.
GOTS er anerkjent som verdens ledende behandlings standard for tekstiler laget av økologiske fibre. Standarden definerer miljøkriterier langs hele verdikjeden for økologiske tekstiler, og krever også overholdelse av sosiale kriterier. 

Målet med GOTS er å definere verdensomspennende og anerkjente krav som sikrer økologisk status av tekstiler, fra høsting av råmaterialet, til miljøvennlig og sosialt ansvarlig produksjon, samt merking av tekstiler for å gi en troverdig forsikring til sluttbrukeren. Du kan lese mer om GOTS sertifisering her

Svarte dette på spørsmålet?