Alle samlinger
Naturlige Materialer
Hestehår - Transpirerende sliter
Hestehår - Transpirerende sliter

Hvilke egenskaper er spessielt for dette naturmaterialet, og hva tilfører det madrassen?

Betina Rondan Sollie avatar
Skrevet av Betina Rondan Sollie
Oppdatert over en uke siden

Hestetaglet er hult og har den unike egenskapen at det sakte trekker til seg fuktighet når det varmes opp, og sakte avgir fuktighet når det kjøles ned. På grunn av sin slitestyrke har det i årevis blitt brukt til å lage tau til båter og strenger til strykere. Det skal til å med blitt anvendt i tilvirkning av tannbørster på Napoleon sin tid. 


Hestehårets bakgrunn og bruksområder
Hestehår har blitt anvendt helt tilbake til antikken. Gjennom århundrene ble hestehår brukt i flere ulike typer produksjoner, som i produksjon av tepper og klær, mens mange med reumatiske problemer brukte bandasjer laget av hestehår mot vonde ledd. I dag brukes hestehår blant annet i produksjon av børster, fiolinbuer, eksklusive malepensler og smykker.  

Det lages også hygrometere som detekterer luftfuktigheten takket være en kordell av hestehår i mekanismen. Når luften er fuktig, absorberer håret fuktigheten og blir langstrakt. Når luften er tørr, fordampes fuktigheten fra håret og lengden reduseres.

Bruk av hestehår i COCO-MATs madrasser
Hestehåret evner altså å regulere fuktighet samtidig som det bevarer det omliggende miljø tørt. Hestehårets naturlige evne til å oppta og transpirere uønsket fuktighet som kroppen frigjør under søvn, gjør det til et eksepsjonelt godt egent komponent i senger.

Hestehåret samles ved å trimme manen og halen på hesten, og forårsaker ingen smerte for dyret. Etter å ha blitt vasket, gjennomgår det en prosess for å skille ut de lengre hårene. Håret blir så tvunnet til en tau. Når tauet løses opp igjen, har vært hår fått en ønsket spiralform. Dette øker det strie hårets naturlige elastisitet. 

Før laget med hestehår kan anvendes i en COCO-MAT madrass må det gjennom nok en prosess. Vi tilfører 10% kokosfiber som er sprayet med naturgummi for å gi sjiktet med hesthår en elastisk binding. Dette er en vesentlig oppgradering som skiller oss fra andre produsenter. Det endelige produktet inngår i madrassene Triton, Proteas, Atlas, Nefeli og Iraklis.

Svarte dette på spørsmålet?