Alle samlinger
Naturlige Materialer
Ull – Den lune termostat
Ull – Den lune termostat

Hva er det som er spesielt med ull? Hvorfor bruker vi ren Virgin wool i våre produkter, og hva står Woolmark for?

Betina Rondan Sollie avatar
Skrevet av Betina Rondan Sollie
Oppdatert over en uke siden

Til tross for at man i de fleste tilfeller bruker ull i kaldere klima, så er kanskje ull det eneste naturlige materialet som holder oss varme om vinteren og avkjølte om sommeren. Det er luften mellom fibrene som isolerer, og det faktum at fuktighet ikke trekkes inn i fibrene gjør at den beholder egenskapen selv om ullen blir fuktig.

Litt om ålreite dyr og hva slags ull de kan gi oss

Sauen gir oss sin fineste ull når den er ung. Eldre dyr gir gradvis grovere ull som vi ikke regner av likeverdig kvalitet. Lengden og tykkelsen på de sylinderiske hårene eller fibrene varierer først og fremst med rase. Typiske engelske raser som Lincoln og Leicester gir en kvalitet med ensartede, lange, skinnende fibere, mens Merino ullen fra enkelte amerikanske sauer består av tynnere og kortere hår, noe som gir den myke og tette kvaliteten. Hvilken kvalitet vi er ute etter kommer avhenger av anvendelsesområde.Virgin wool (ny ull) som vi benytter, dens egenskaper og hvordan vi tar den i bruk

Ren og ny ull er trolig det mest hygeniske av alle naturmaterialer. Den tar ikke opp svettelukt, og ullen er en naturlig isolator. Den holder deg varm i vinter kulden og kjølig i sommervarmen. Ull kan absorbere 30% av sin vekt i fukt damp uten å føles klam mot kroppen. Ullens gode isolasjonsevne gjør at den skjermer oss mot brå temperatursvingninger, samtidig som ullens form og binding tillater huden å puste.

Bearbeiding av ull, i henhold til økologiske standarder, er en tidkrevende, omfattende, men også svært givende prosess. Etter at ullen blir klippet av sauen, blir den nøye vasket, så tørket og kardet.

Våre ullprodukter bærer Woolmark logoen. Les mer om vårt sertifikat på ull og andre sertifikater HER.


Svarte dette på spørsmålet?