Dun er verdens beste isolasjonsmateriale, og har en god evne til å absorbere og avgi fuktighet. Dun har lenge blitt assosiert med søvn som bringer oss i drømmeland fordi dun gir en følelse av noe som er lettere enn luft. Herlig mykt, med den egenskap at det lar luften sirkulere, samtidig som at temperaturen holdes stabil. 

Fjær og dun
Fjær er et protein som dekker fuglens kropp. Fjær er derfor et ikke-levende materiale av hornstoff, slik som for eksempel menneskehår eller negler. Dunen er beskyttet under den ytre fjærdrakten på fuglen. I motsetning til fjær har dunet ingen fjærsekk, men tusenvis av små loete fjærstråler ut fra dunets kjerne. Mellom alle disse elastiske fjærstrålene står luften stille og isolerer mot varme og kulde. Det er størrelsen på fuglen som bestemmer størrelsen på dun og fjær. En større fugl har naturlig nok større dun og fjær. 

Bæreevne
Jo høyere dunprosent det er i en dyne, desto varmere vil den oppleves. I hvilken grad du opplever nivået av varme er individuelt, og avhenger av flere faktorer, som romtemperatur og personens størrelse. Noe som er viktig å tenke på ved valg av et dunprodukt er bæreevne. Bæreevne er en tallverdi, en skala fra 1-16, som sier noe om hvor fluffy/tett dunen er. Jo høyere bæreevne, jo varmere dunprodukt.

Høy bæreevne gir en varm, men lett dyne, da dun inneholder mye luft og dermed ikke synker sammen. Luften mellom fjær og dun varmes opp av deg, og vil på den måten holde kulden ute. En dyne med lav bæreevne inneholder mindre luft, og blir da tyngre for å gi samme mengde varme. Det er altså ingen sammenheng mellom hvor tung dunproduktet er og kvaliteten. 

Hvilken dun er best?
Et ofte stilt spørsmål er hvilken dun som er best; andedun eller gåsedun. Det er kun ved sammenligning av den største anden og den største gåsen man kan si at gåsedunen er den beste, begrunnet i størrelsen på dunet. Det betyr at det er størrelsen på fuglen som avgjør hvilken som er best. I tillegg har klimaet der fuglen vokser opp en betydning for dunkvaliteten. Et kaldere klima vil føre til større dun, som vil gi en bedre dunkvalitet. Fargen på dunet kommer i variasjoner, men med hvit som den mest etterspurte fargen av kosmetiske årsaker, og den er derfor den dyreste dunvarianten.

Produksjon av dun
Produksjonen av kvalitetsdun starter med utvelgelsen av forhåndsvaskede råmaterialer. Det er vaskingen av råmaterialene som skaper grunnlaget for for å oppnå et voluminøst, infeksjons-og luktfritt, og allergivennlig fyllingsprodukt. Dette er avgjørende for komforten og varmeisoleringskapasiteten sluttproduktet oppnår. 

Dunproduksjon er et omdiskutert tema, spesielt med tanke på levekårene til fuglene. Coco-Mat tar avstand fra kjøp av dun plukket av levende fugler. Vi sørger derfor for at alle våre leverandører av dun og fjær har RDS sertifisering. RDS (Responsible Down Standard) er en tredjepart som kontrollerer dunet i alle ledd av kjeden. RDS sikrer blant annet dyrevelferd, og at dunen og fjærene ikke blir plukket av levende dyr. Du kan lese mer om RDS her

Fant du svaret?