Til tross for at man i de fleste tilfeller bruker ull i kaldere klima, så er kanskje ull det eneste naturlige materialet som holder oss varme om vinteren og avkjølte om sommeren. Dette takket være luften mellom fibrene som gir ullens isolerende evne, og det faktum at fuktighet ikke trekkes inn i fibrene.

Litt om ålreite dyr og hva slags ull de kan gi oss

Sauen gir oss sin fineste ull når den er ung. Eldre dyr gir gradvis grovere ull som vi ikke regner av likeverdig kvalitet. Lengden og tykkelsen på de sylinderiske hårene eller fibrene varierer først og fremst med rase. Typiske engelske raser som Lincoln og Leiceister gir en kvalitet med ensartede, lange, skinnende fibere, mens Merino ullen fra enkelte amerikanse sauer består av tynnere og kortere hår, noe som gir den myke og tette kvaliteten. Hvilken kvalitet vi er ute etter kommer helt an på anvendelsen.Virgin wool (ny ull) som vi benytter, dens egenskaper og hvordan vi tar den i bruk

Ren og ny ull er trolig det mest hygeniske av alle naturmaterialer. Den tar ikke opp svettelukt, og ullen er en naturlig isolator. Den holder deg varm i vinter kulden og kjølig i sommervarmen. Ull kan absorbere 30% av sin vekt i fukt damp uten å føles klam mot kroppen. Ullens gode isolasjonsevne gjør at den skjermer oss mot brå temperatursvigninger, samtidig som ullens form og binding tillater huden å puste.

Bearbeiding av ull, i henhold til økologiske standarder, er en tidkrevende, omfattende, men også svært givende prosess. Etter at ullen blir klippet av sauen, blir den nøye vasket, så tørket og kardet.

Våre ullprodukter bærer Woolmark logoen. Les mer om vårt sertifikat på ull og andre sertifikater HER.


Fant du svaret?