En duftende busk, kjent for sin søte lukt og pleiende effekt. Lavendel er mye brukt i kosmetikk, parfymer, kremer og medisiner. Med sin forførende aroma er den mest kjent for  sin beroligende effekt. 


Bakgrunnen til denne multifunksjonelle planten

Lavendel arten er en del av myntefamilien (Lamiaceae) og er en middelhavsplante. Den vokser både vilt og dyrket i Europa, Afrika, Middelhavet og deler av Asia. Lavendel er en halvbusk som vanligvis har en høyde på mellom 20 til 60 cm. Lavendelen har rette greiner med grågrønne, spisse blader og blålilla blomster på toppen. Grunnen til at den er så mye brukt, er dens mange mulige bruksfordeler; fra mat, duft, kosmetikk og urtemedisiner. Denne planten er full av essensielle oljer som kan ha sterkt positive effekter på menneskekroppen i tillegg til at den har en av de mest unike og elskede luktene i verden.

Aromaterapautisk bruk

Lavendel er ansett som en multifunksjonell plante i aromaterapien, og den er et ofte brukt  hjelpemiddel mot mange vanlige plager. Lavendel passer til de aller fleste hudtyper og kan være en god bidragsgiver til bedring av mange typer hudlidelser. Den kan også virke balanserende på nervesystemet, som videre hjelper mot depresjon, hodepine, søvnproblemer og stress.

Avviser småkryp
Lavendel har en repellerende effekt på møll, flått, mygg og fluer. Uten at det er påvist, kan vi jo også håpe at det bidrar å holde sengedyr unna.

Psykologisk virker lavendel beroligende på kropp og sjel, samtidig som den fremmer god og dyp søvn.  I COCO-MAT bruker vi tørket lavendel fra selve blomsten, i og under hodeputer for å fremme fredelig søvn og avslappning. 

Fant du svaret?